Ambalajele din polietilena au un potential ridicat de reciclare

Ambalajele din polietilena au un potential ridicat de reciclare

Dezvoltarea tehnologiei a dus la crearea tuturo conditiilor optime pentru reciclarea materialelor plastice sau polimeri asa cum este polietilena sau polipropilena. Astfel, a devenit destul de usor sa se aplice tehnologiile specifice reciclarii si in intreaga industrie este mult mai accesibila. Pentru cei care produc ambalaje din materiale plastice sau polimeri practica ,,o fabrica fara deseuri” a devenit din ce in ce mai raspandita. In fabricile care folosesc ca materie prima polietilena sau polipropilena pentru producerea ambalajelor si nu numai, exista strategii de reutilizare a materiilor prime destul de bine puse la punct, permitand si o reducere semnificativa a resurselor utilizate pentru a le produce.
polietilena

Materialele plastice si polimerii in cifre la nivel european si posibilitatile de reciclare

Potrivit unui raport european in ceea ce priveste consumul de materiale plastice sau polimeri, cifra a ajuns la 47,8 milioane de tone din care aproximativ jumatate sunt colectate in centre special amenajate dupa utilizarea lor. 9 tari au emis o interdictie in ceea ce priveste depozitarea necorespunzatoare a ambalajelor si produselor din mase plastice si polimeri intrucat proportia care merge la groapa de gunoi este inca foarte mare – de peste 70%. In general, doua treimi din totalul reziduurilor colectate, pe teritoriul Europei sunt reutilizate in timp ce aproximativ 30% sunt depozitate la groapa de gunoi. Dintre reziduurile de materiale plastice refolosite, aproximativ 7 milioane de tone sunt reciclate iar restul sunt incinerate pentru producerea de energie.
Aproximativ 8 milioane de tone de polietilena este utilizata pe teritoriul Europei iar cifrele arata ca peste jumatate din aceasta cantitate este reciclata in mod corespunzator. Insa, daca aceste reziduuri sunt de calitate pura atunci pot fi prelucrate in mod eficient deoarece exista numeroase centre de colectare destinate reutilizarii poliolefinelor.
Imposibilitatea de a fi reciclate aceste materiale intervine atunci cand polietilena este amestecata cu polipropilena, lucru ce face imposibil de separat cele doua materiale din cauza densitatii lor similare. Insa, solutia este ca reutilizarea lor sa se faca pentru a produce ambalaje utilizand acelasi amestec de materiale.
La nivel de consumator, este foarte putin probabil sa nu vezi o persoana care sa nu aiba asupra sa un ambalaj din polietilena sau alte tipuri de mase plastice. Este o modalitate foarte comoda de a transporta cumparaturile dar si alte obiecte iar pungile de polietilena sunt durabile, usoare si practice.

polietilena

Ambalajele din polietilena pot avea si un impact pozitiv asupra mediului

Ambalajele din polietilena dar si din alte tipuri de materiale pot sa fie gasite din abundenta in industrie dar si in alte domenii. De cele mai multe ori ambalajele sunt oferite gratuit sau la un pret modic.
Ambalajele din polietilena sunt si ele incluse pe lista materialelor care dauneaza mediului inconjurator. Acest material se descompune in cativa zeci de ani iar aceasta perioada este una mult prea mare. Oamenii arunca in mod iresponsabil diferite tipuri de ambalaje desi exista modalitati eficiente de a recicla deseurile si sa le sorteze. Astfel, deseurile rezultate sunt transportate catre gropile de gunoi de dimensiuni monstruoase si lasate sa degradeze mediul inconjurator.
Dar, pe de alta parte, ambalajele din polietilena pot sa fie si de ajutor in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator si anume pot sa fie un aliat foarte bun in procesul de pastrare a gunoiului. Deseurile de constructie, menajere si altele pot fi stocate cel mai convenabil in saci de gunoi. Astfel, tipurile de deseuri pot sa fie separate mai usor si transmise apoi catre centrele de procesare sau prelucrare in functie de tipul materialelor reciclate.
O adevarata descoperire in utilizarea polietilenei sunt pungile eco care se descompun mult mai rapid si complet sub influenta luminii soarelui, temperaturii, apei, oxigenului si a altor factori. In prezent respingerea completa a polietilenei este ceva neacceptabil dar fiecare dintre noi poate sa reduca substantial impactul negativ asupra mediului.
Cu toate ca reciclarea este un subiect fierbinte al momentului actual si este foarte mult prezent in multe proiecte din industria maselor plastice, expertii confirma in mod repetat ca se utilizeaza de prea multe ori materii prime in locul materiilor reziduale desi atat sistemele de colectare cat si fezabilitatea tehnica s-au dezvoltat enorm.
Oricum, vestea buna este ca ratele de reciclare sunt in continua crestere in urmatorii ani intrucat exista o cerere foarte mare pe piata a ambalajelor din materiale reciclate. La ora actuala poluarea marilor si oceanelor cu materiale plastice reprezinta cea mai ingrijoratoare problema iar pe plan international a fost evidentiat modul iresponsabil de a trata deseurile in special in tarile nou industrializate.